Twój koszyk jest pusty. Dodaj produkty i rozpocznij zakupy.
Wygląda na to, że JavaScript jest wyłączony w twojej przeglądarce. Musisz mieć uruchomioną obsługę JavaScript w przeglądarce, żeby korzystać z tej witryny.
Produkt został dodany do koszyka
Rezerwujemy dla Ciebie wizytę. Prosimy o cierpliwość.
Twoja wizyta została zarezerwowana
Wystąpił błąd podczas rezerwacji wizyty. Prosimy spróbować ponownie po odświeżeniu strony.
Zamówione badanie możesz zrealizować spokojnie w ciagu 3 miesięcy od dnia zamówienia.
Po złożeniu zamówienia możesz bez obaw zmienić placówkę w której zostanie przeprowadzone badanie.
Nie musisz wcześniej umawiać badania, wystarczy, że przyjdziesz i podasz w recepcji nr zamówienia.
Kwas moczowy jest produktem końcowym metabolizmu puryn pochodzących z pokarmu oraz kwasów nukleinowych produkowanych przez organizm. Proces ten zachodzi w wątrobie a powstawjący kwas moczowego jest głównie wydalany jest przez nerki. Zwiększone stężenie kwasu moczowego może być spowodowane nadmierną podażą puryn głównie z mięsa i serów, zwiększonym rozpadem puryn po spożyciu alkoholu, niewydolnością nerek, a także może towarzyszyć chorobom z nasilonym procesem uwalniania kwasu moczowego z powodu rozpadu tkanek np. w białaczkacb w wyniku leczenia choroby nowotworowej chemioterapeutykami. Stężenia kwasu moczowego oznaczane jest najczęściej w surowicy, w moczu , w płynie stawowym. Wysokie stężenie kwasu moczowego w organizmie może w konsekwencji powodować wytrącanie sie kryształów kwasu moczowego w stawie i wystąpienie miejscowego stanu zapalnego. Stężenie kwasu moczowego zwiększa się także w jamie otrzewnej w dializie otrzewnowej.
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Regulaminem serwisu. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi (Polityka cookies).