Kwas moczowy w płynach ustrojowych
Błędnie skonfigurowane opcje produktu
- Opis
Kwas moczowy jest produktem końcowym metabolizmu puryn pochodzących z pokarmu oraz kwasów nukleinowych produkowanych przez organizm. Proces ten zachodzi w wątrobie a powstawjący kwas moczowego jest głównie wydalany jest przez nerki. Zwiększone stężenie kwasu moczowego może być spowodowane nadmierną podażą puryn głównie z mięsa i serów, zwiększonym rozpadem puryn po spożyciu alkoholu, niewydolnością nerek, a także może towarzyszyć chorobom z nasilonym procesem uwalniania kwasu moczowego z powodu rozpadu tkanek np. w białaczkacb w wyniku leczenia choroby nowotworowej chemioterapeutykami. Stężenia kwasu moczowego oznaczane jest najczęściej w surowicy, w moczu , w płynie stawowym. Wysokie stężenie kwasu moczowego w organizmie może w konsekwencji powodować wytrącanie sie kryształów kwasu moczowego w stawie i wystąpienie miejscowego stanu zapalnego. Stężenie kwasu moczowego zwiększa się także w jamie otrzewnej w dializie otrzewnowej.