Cholesterol co to jest?
Cholesterol jest dostarczany do organizmu wraz z pożywieniem, a
także jest produkowany przez sam organizm. Wyróżnia się dwie
frakcje cholesterolu: tzw. dobry i zły cholesterol.
Należy podkreślić, że cholesterol nie jest związkiem szkodliwym
czy toksycznym dla organizmu, wręcz przeciwnie! Jest istotnym
składnikiem budulcowym błon komórkowych, otoczki mielinowej nerwów,
kwasów żółciowych, gdyby nie on nie byłoby możliwe wytwarzanie
witaminy D czy hormonów.
Dobry i zły cholesterol – czym się różnią?
Frakcja cholesterolu całkowitego składa się z cholesterolu LDL
(tzw. złego cholesterolu) i HDL (dobrego cholesterolu). Zbyt wysoki
poziom frakcji LDL prowadzi do rozwoju chorób
sercowo-naczyniowych.
Na skutek odkładnia się cholesterolu w ścianie tętnic
(powstawania blaszek miażdżycowych) dochodzi do zwężenia światła
naczynia, czego konsekwencją jest osłabiony przepływ krwi. Wraz ze
wzrostem stężenia cholesterolu LDL we krwi rośnie ryzyko rozwoju
chorób – udaru mózgu, zawału serca, miażdżycy czy nadciśnienia
tętniczego.