1500 dostępnych wizyt 1500 dostępnych wizyt
3788 lekarzy 3788 lekarzy
1800 badań i usług 1800 badań i usług
Strefa wyjątkowych ofert Strefa wyjątkowych ofert
Mediclub

Objawy nietolerancji glutenu

Aktualizacja: 6.02.2024 (Data dodania: 6.09.2018) 4 minuty
Autor Redakcja Medistore
Autor:
Redakcja Medistore
Treść sprawdzona przez Zespół medyczny
Treść sprawdzona przez:
Zespół medyczny

Spis treści

  1. Przyczyny nietolerancji glutenu
    1. Objawy nietolerancji glutenu

      Gluten to nazwa białek, które występują w ziarnach zbóż, w szczególności w pszenicy. Niektóre osoby mają poważne problemy związane ze spożywaniem produktów żywnościowych zawierających gluten. Jakie są objawy nietolerancji glutenu?


      Spis treści:

      1. Przyczyny nietolerancji glutenu
      2. Objawy nietolerancji glutenu

      Przyczyny nietolerancji glutenu

      Przyczyny nietolerancji glutenu determinują jej objawy. Istnieją trzy rodzaje chorób związanych z niepożądaną reakcją organizmu na gluten: celiakia, alergia na pszenicę (w tym gluten) oraz uczulenie na gluten, o podłożu innym niż alergia bądź celiakia, tzw. nieceliakalna nadwrażliwość na gluten.

      Przyczyną alergii na gluten jest złe funkcjonowanie układu immunologicznego, który w sposób nieprawidłowy reaguje na określone składniki w pokarmie, mianowicie błędnie rozpoznaje je jako „obce” i produkuje przeciwciała, mające na celu zwalczenie alergenów. W omawianym przypadku tym alergenem jest gluten, który dla osób zdrowych jest nieszkodliwy.

      Celiakia jest natomiast chorobą autoimmunologiczną, o podłożu genetycznym, w której obserwuje się trwałą nietolerancję glutenu. Spożywanie pokarmu zawierającego gluten przez osoby chore prowadzi do zaniku kosmków jelitowych i w konsekwencji do zmniejszenia powierzchni wchłaniania składników odżywczych niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.

      Objawy nietolerancji glutenu

      Utrzymujące się dolegliwości ze strony układu pokarmowego, takie jak ból brzucha, biegunka i wymioty, czy wysypka mogą być objawem poważnych schorzeń – alergii pokarmowej lub nietolerancji pokarmowej. Objawy nietolerancji na gluten różnicowane są w zależności od przyczyny.

      U osób, u których zdiagnozowano celiakię w późniejszym okresie życia, występowały objawy związane z nieprawidłowym funkcjonowaniem układu pokarmowego.

      Objawy świadczące o nietolerancji na gluten to przede wszystkim:

      • przewlekła biegunka, 
      • bóle brzucha, 
      • wzdęcia, 
      • utrata masy ciała. 

      Z kolei u dzieci obserwuje się również zaburzenia wzrostu.

      Celiakia może dawać także niespecyficzne objawy, takie jak

      • zmiany skórne, 
      • osteoporoza, 
      • zapalenie stawów, 
      • bóle głowy, 
      • obniżony poziom koncentracji, 
      • depresja. 

      U części pacjentów diagnozowano także zaburzenia funkcjonowania układu rozrodczego czy wysoki poziom cholesterolu we krwi. Należy zwrócić uwagę, że u części osób chorujących na celiakię nie obserwuje się żadnych objawów.

      Objawy nietolerancji glutenu wystąpić mogą już kilka minut po kontakcie z alergenem, ale równie dobrze mogą zostać zaobserwowane po dłuższym czasie. Oznaki nietolerancji pokarmowej mogą pojawić się nawet po 3 dniach.

      W przypadku pacjentów, u których podejrzewa się alergię na gluten zazwyczaj objawy te obejmują problemy ze strony układu pokarmowego, takie jak: nudności, wymioty oraz biegunka. Ponadto u części pacjentów występują podrażnienia jamy ustnej oraz gardła. Alergia na gluten może również objawiać się zmianami w obrębie skóry, wywołując tzw. pokrzywkę kontaktową. Ponadto pacjenci zgłaszali także problemy z pojawieniem się wodnistego kataru, a w niektórych przypadkach uskarżali się także na trudności w oddychaniu.

      U osób, u których zarówno alergia, jak i celiakia zostały wykluczone, wystąpić mogą objawy, świadczące o nieceliakalnej nadwrażliwości na gluten.

      tele

      Objawy nieceliakalnej nadwrażliwości na gluten:

      • biegunka, 
      • wzdęcia, 
      • bóle brzucha, 
      • bóle stawów, 
      • bóle mięśni,
      • duże zmęczenie,
      • obniżenie nastroju, 
      • bóle głowy, 
      • anemia.

      Najlepszy sposób na pozbycie się problemu związanym z glutenem to wprowadzenie diety bezglutenowej.  

      Podziel się

      facebook icon
      x icon
      linkedin icon
      email icon