ImuPro 300 - alergia pokarmowa typu III (267 składników pokarmowych)
Badanie w kierunku alergii pokarmowej opóźnionej, IgG-zależnej; typu III. Bada 267 składników pokarmowych.
Przebadani
Synevo
- Opis produktu
Alergie pokarmowe typu III to tzw. alergie IgG zależne. Objawiają się nadmierną, nieprawidłową reakcja układu immunologicznego na kontakt z wybranymi czynnikami pokarmowymi. W badaniu ImuPro 300 wykonuje się testy dla prawie 300 alergenów.
Czym jest test Imupro 300 Complete?
Imupro 300 Complete to test, który pozwala sprawdzić występowanie nadwrażliwości pokarmowych u pacjenta. Badanie wykonuje diagnostyki nietolerancji składników pokarmowych poprzez analizę igg we krwi. Imupro Complete wykonuje testy dla 270 popularnych alergenów.
Przeciwwskazania do badania
Badanie może być wykonywane u dorosłych, jak i u dzieci powyżej 1 roku życia. Przeciwwskazaniem do wykonania testu jest hypo lub agammaglobulinemia, gammapatia monoklonalna, chemioterapia, radioterapia a także zażywanie leków immunosupresyjnych lub sterydowych.
Kiedy wykonać test ImuPro Complete?
Badanie ImuPro300 skierowane jest do wszystkich osób, u których występują objawy świadczące o alergii pokarmowej, np. dolegliwości ze strony układów oddechowego, nerwowego, pokarmowego, takie jak wzdęcia, biegunki, bóle brzucha, zaparcia, czy problemy skórne, takie jak wysypki, zaczerwienienia, świąd. W tym typie alergii pokarmowej reakcja alergiczna pojawia się od kilku do kilkunastu godzin od zadziałania alergenu.
Na czym polega badanie Imupro?
Badanie ImuPro300 polega na pobraniu próbki krwi od pacjenta i ocenie stężenia przeciwciał klasy IgG swoistych dla 267 alergenów pokarmowych. Badanie nie wymaga przygotowania.
Test Imupro Complete lista alergenów
Warzywa: Bakłażan, Bambus (pędy), Bób, Boćwina, Brokuły, Brukiew, Brukselka, Burak, Cebula, Ciecierzyca, Cukinia, Dynia, Fasola mung, Fasola zwykła, Groch zwyczajny, Jarmuż, Juta, Kalafior, Kalarepa, Kapusta biała, Kapusta czerwona, Kapusta pekińska, Kapusta Włoska, Karczoch, Koper włoski (fenkuł), Marchew, Ogórek, Okra, Oliwka, Papryka chilli Cayenne, Papryka chilli habanero, Papryka chilli jalapeno, Papryka słodka, Pasternak, Pomidor, Por, Rzodkiewka, Seler korzeniowy, Seler naciowy, Soczewica, Soja, Szparagi, Szpinak, Ziemniak
Owoce: Agrest, Ananas, Arbuz, Awokado, Banan, Borówka brusznica, Borówka czernica(jagoda), Brzoskwinia, Cytryna, Daktyl, Figa, Granat, Grejpfrut, Gruszka, Gujawa, Jabłko, Jeżyna, Kiwi, Liczi, Limonka, Malina, Mandarynka, Mango, Melon miodowy, Mirabelka, Morela, Nektarynka, Opuncja, Papaja, Pigwa, Pomarańcza, Porzeczka (czerwona i czarna mix), Rabarbar, Rokitnik, Śliwka, Truskawka, Winogrono, Wiśnia, Żurawina
Kefir, Mleko klaczy, Mleko kozie i ser kozi, Mleko krowie, Mleko krowie gotowane, Mleko owcze i ser owczy, Mleko wielbłądzie. Produkty na bazie kwaśnego mleka krowiego, Ser halloumi, Ser krowi podpuszczkowy, Ser ricotta
Zboża zawierające gluten: Gluten, Jęczmień, Owies, Pszenica, Pszenica orkisz, Żyto
Zboża nie zawierające glutenu oraz zamienniki: Amarantus, Gryka, Karob (mączka chleba świętojańskiego,Kasztan jadalny, Komosa ryżowa (quinoa), Kukurydza, Łubin, Maniok jadalny, Maranta trzcinowa, Miłka abisyńska (teff),Palusznik afrykański (fonio), Proso (kasza jaglana), Ryż, Słodki ziemniak (batat), Słonecznik bulwiasty (topinambur), Tapioka
Sałaty: Sałata głowiasta masłowa, Cykoria, Mniszek lekarski, Cykoria endywia, Sałata głowiasta lodowa, Roszponka, Sałata lollo rosso, Cykoria sałatowa, Rukola, Sałata rzymska
Nasiona i orzechy: Kakaowiec, Kokos, Mak, Migdały, Nasiona słonecznika, Nerkowce, Orzechy brazylijskie, Orzechy laskowe, Orzechy makadamia, Orzechy włoskie, Orzeszki piniowe, Orzeszki ziemne, Pestki dyni, Pistacje, Sezam, Siemię lniane
Mięso: Cielęcina, Dzik, Gęś, Indyk, Jagnięcina, Jeleń, Kaczka, Królik, Kurczak, Mięso kozie, Mięso strusia, Przepiórka, Sarnina, Wieprzowina, Wołowina, Zając
Jaja: Białko jaja kurzego, Jajo gęsie, Jajo przepiórcze, Żółtko jaja kurzego
Drożdże: Drożdże (browarnicze, piekarskie)
Przyprawy: Anyż, Bazylia, Chrzan, Cynamon, Cząber, Czosnek, Czosnek niedźwiedzi, Gałka muszkatołowa, Gorczyca, Goździk, Imbir, Jałowiec, Kapary, Kardamon, Kminek, Kolendra, Koperek, Kumin, Lawenda, Liść laurowy, Lubczyk, Lucerna, Majeranek, Melisa, Oregano, Papryka (przyprawa), Pieprz biały, Pieprz czarny, Pietruszka, Rozmaryn, Rzeżucha, Szafran, Szałwia, Szczypiorek, Trybula ogrodowa, Tymianek, Wanilia, Ziele angielskie
Ryby i owoce morza: Anchois (sardela), Antar patagoński, Czarniak, Dorada, Dorsz, Gładzica, Halibut, Homar, Kałamarnica, Karmazyn, Karp, Krewetki, Łosoś, Lucjan czerwony, Makrela, Miecznik, Okoń morski (labraks),Omułki, Ośmiornica, Ostrygi, Panga (sum rekini), Plamiak, Przegrzebki, Pstrąg, Rak, Rekin, Sandacz, Sardynka, Śledź, Sola, Tuńczyk, Węgorz, Żabnica
Grzyby: Boczniak ostrygowaty, Borowik szlachetny, Grzyby shiitake, Pieczarka, Pieprznik jadalny (kurka), Podgrzybek brunatny
Cukier trzcinowy, Miód (mieszany), Syrop klonowy, Syrop z agawy.
Kawa, herbaty: Dzika róża, Herbata rooibos, Herbata czarna, Herbata zielona, Kawa, Mięta pieprzowa, Pokrzywa, Rumianek, Taniny
Dodatki do artykułów spożywczych: Agar (E406), Aloes, Aspergillus Niger (kropidlak),Benzoesan sodu (E211), Guma guar (E412), Guma ksantanowa (E415), Kandyzowana skórka cytrynowa, Karagen (E407), Kurkumina (E100), Kwas sorbinowy(E200), Liście winorośli, Pektyny (E440), Tragakanta(E413).
Algi: Krasnorosty (nori), spirulina
Wyniki badań
Sprawdź TUTAJ