1500 dostępnych wizyt 1500 dostępnych wizyt
3788 lekarzy 3788 lekarzy
1800 badań i usług 1800 badań i usług
Strefa wyjątkowych ofert Strefa wyjątkowych ofert
Mediclub

Test Alex 2 – diagnostyka molekularna chorób alergicznych

Badanie jest idealne dla dzieci i dorosłych z alergią pokarmową i wziewną.

Miejscowość
Miejscowość
Dostawca
Dostawca

Centrum Medyczne Damiana

od 1490,00 zł Mediclub logo Mediclub logo od 1415,50 zł
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką 1415,50 zł

Dom Lekarski

od 1300,00 zł Mediclub logo Mediclub logo od 1235,00 zł
+ usługa pielęgniarska
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką 1235,00 zł

Medicover

od 1665,00 zł Mediclub logo Mediclub logo od 1332,00 zł
+ usługa pielęgniarska
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką 1332,00 zł

Synevo

od 1231,00 zł Mediclub logo Mediclub logo od 1169,45 zł
+ usługa pielęgniarska
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką 1169,45 zł
  • Opis badania
  • Szczegóły badania
  • Ważne informacje
Opis badania

Test Alex 2 ma na celu wspieranie diagnostyki klinicznej chorób alergicznych, w połączeniu z objawami klinicznymi lub wynikami testów diagnostycznych.

Pełna lista badań w pakiecie:

  • IgE całkowite parametr pomocniczy w diagnostyce alergii. Badanie określa całkowitą ilość cząsteczek IgE bez względu na ich specyficzność (nie pozwala zatem na identyfikację źródeł alergii).
  • IgE specyficzne (Testy alergiczne) Badanie poziomu przeciwciał IgE rosnących we krwi w odpowiedzi na obecność konkretnych alergenów.

Pełna lista badań w pakiecie:

  • IgE całkowite parametr pomocniczy w diagnostyce alergii. Badanie określa całkowitą ilość cząsteczek IgE bez względu na ich specyficzność (nie pozwala zatem na identyfikację źródeł alergii).
  • IgE specyficzne (Testy alergiczne) Badanie poziomu przeciwciał IgE rosnących we krwi w odpowiedzi na obecność konkretnych alergenów.

Pełna lista alergenów w Pakiecie:

Pyłki - Pyłki drzew
  • Akacja (t19)
  • Cyprys (t226), nCup a 1: Liaza pektynowa
  • Brzoza (t215), rBet v 1: PR-10
  • Brzoza (t216), rBet v 2: Profilina
  • Brzoza (t225), rBet v 6: Reduktaza izoflawonowa
  • Buk (t300), rFag s 1: PR-10
  • Palma daktylowa (t105), nPho d 2: Profilina
  • Olcha (t100), Aln g 1: PR-10
  • Olcha (t101), Aln g 4: Polkalcyna
  • Jesion (t25)
  • Jesion (t103), rFra e 1: Grupa Ole e 1
  • Bożodrzew (t304)
  • Leszczyna (t4)
  • Leszczyna (t102), rCor a 1.0103: PR-10
  • Cedr japoński (t303), rCry j1: Liaza pektynowa
  • Morwa czerwona (t71)
  • Oliwka (t224), nOle e 1: Grupa Ole e 1
  • Oliwka (t240), rOle e 9: 1,3 Beta-Glucanase
  • Brusonecja chińska (t305)
  • Topola (t14)
  • Platan (t241), rPla a 1
  • Platan (t301), nPla a 2
  • Platan (t302), rPla a 3: nsLTP
  • Wiąz (t8)
  • Orzech włoski (t10)
  • Cedr (t63)
  • Cyprys (t222)
Pyłki - Pyłki traw
  • Paspalum notatum (g17)
  • Trawa bermudzka (g2)
  • Trawa bermudzka (g216), rCyn d 1
  • Tymotka (g205), rPhl p 1
  • Tymotka (g206), rPhl p 2
  • Tymotka (g215), rPhl p 5.0101
  • Tymotka (g209), rPhl p 6
  • Tymotka (g210), rPhl p 7: Polkalcyna
  • Tymotka (g212), rPhl p 12: Profilina
  • Pyłek zyta (g12)
  • Trzcina (g7)
  • Życica (g100), nLol p 1
Pyłki - Pyłki chwastów
  • Szarłat (w14)
  • Ambrozja bylicolistna (w1)
  • Ambrozja bylicolistna (w230), rAmb a 1
  • Ambrozja bylicolistna (w300), rAmb a 4
  • Bylica (w6)
  • Bylica (w231), rArt v 1.0101
  • Bylica (w233), rArt v 3.0201: nsLTP
  • Szczyr (w301), rMer a 1: Profilina
  • Pokrzywa zwyczajna (w20)
  • Pomurnik (w21)
  • Pomurnik (w211), rPar j 2: nsLTP
  • Konopie (CBD) (w303)
  • Konopie (w302), rCan s 3: nsLTP
  • Solanka (w11)
  • Solanka (w232), rSal k 1
  • Babka lancetowata (w9)
  • Babka lancetowata (w234), rPla l 1: Grupa Olee 1
  • Komosa biała (w10)
  • Komosa biała (w100), rChe a 1: Grupa Ole e 1
Roztocza i karaczany
  • Acarus siro (d70)
  • Blatella germanica (i100), rBla g 1
  • Blatella germanica (i101), rBla g 2
  • Blatella germanica (i102), rBla g 4: Lipokalina
  • Blatella germanica (i103), rBla g 5
  • Blatella germanica (i301), rBla g 9
  • Blomia tropicalis (d300), rBlo t 5
  • Blomia tropicalis (d301), rBlo t 10: Tropomiozyna
  • Blomia tropicalis (d302), rBlo t 21
  • Dermatophagoides farinae (d100), rDer f 1
  • Dermatophagoides farinae (d101), rDer f 2
  • Dermatophagoides pteronyssinus (d202), rDer p 1
  • Dermatophagoides pteronyssinus (d203), rDer p 2
  • Dermatophagoides pteronyssinus (d103), rDer p 5
  • Dermatophagoides pteronyssinus (d104), rDer p 7
  • Dermatophagoides pteronyssinus (d205), rDer p 10: Tropomiozyna
  • Dermatophagoides pteronyssinus (d102), rDer p 11
  • Dermatophagoides pteronyssinus (d303), rDer p 20
  • Dermatophagoides pteronyssinus (d304), rDer p 21
  • Dermatophagoides pteronyssinus (d209), rDer
  • Glycyphagus domesticus (d105), rGly d 2: Grupa NPC2
  • Lepidoglyphus destructor (d305), rLep d 2: Grupa NPC2
  • Periplaneta americana (i206)
  • Periplaneta americana (i300), rPer a 7: Tropomiozyna
  • Tyrophagus putrescentiae (d72)
  • Tyrophagus putrescentiae (d306), rTyr p 2: Grupa NPC2
Grzyby i pleśnie
  • Alternaria alternata (m229), rAlt a 1: Grupa Alt a 1
  • Alternaria alternata (m230), rAlt a 6: Enolaza
  • Aspergillus fumigatus (m218), fAsp f1
  • Aspergillus fumigatus (m220), rAsp f 3: Białko peroksymalne
  • Aspergillus fumigatus (m221), rAsp f 4: nieznana
  • Aspergillus fumigatus (m222), rAsp f 6: Mitochondrialna dysmutaza ponadtlenkowa
  • Cladosporium herbarum (m2)
  • Cladosporium herbarum (m100), rCla h 8: Dehydrogenaza krótko-łancuchowa
  • Malassezia sympodialis (y2), rMala s 5
  • Malassezia sympodialis (y3), rMala s 6
  • Malassezia sympodialis (y5), rMala s 11
  • Penicilium chrysogenum (m1)
Nabłonki zwierząt
  • Chomik dzungarski (e301), rPhod s 1: Lipokalina
  • Pies (e101), rCan f 1: Lipokalina
  • Pies (e102), rCan f 2: Lipokalina
  • Pies (e221), nCan f 3: Albumina surowicza
  • Pies (e302), nCan f 4: Lipokalina
  • Pies (e303), nCan f 6: Lipokalina
  • Pies (e304), nCan f 6Fel d1 like: Uteroglobina
  • Pies - mocz samca (zawiera Can f 5) (e308)
  • Królik (e309), rOry c 1: Lipokalina
  • Królik (e310), rOry c 2: Lipofilina
  • Królik (e311), rOry c 3: Uteroglobina
  • Kot (e94), rFel d 1: Uteroglobina
  • Kot (e220), nFel d 2: Albumina surowicza
  • Kot (e228), rFel d 4: Lipokalina
  • Kot (e300), rFel d 7: Lipokalina
  • Mysz domowa (e103), nMus m 1: Lipokalina
  • Świnka morska (e305), rCav p 1: Lipokalina
  • Kon (e227), rEqu c 1: Lipokalina
  • Kon (e306), nEqu c 3: Albumina surowicza
  • Kon (e307), rEqu c 4: Latherin
  • Szczur (e73)
  • Krowa (e100), rBos d 2: Lipokalina
  • Owca (e81)
  • Świnia (e83)
  • Koza (e80)
Jady owadów
  • Mrówka ognista (i70)
  • Jad osy pospolitej (i211), rVes v 1: Fosfolipaza A1
  • Jad osy pospolitej (i3)
  • Jad osy pospolitej (i209), rVes v 5: Antygen 5
  • Pszczoła (i1)
  • Pszczoła (i208), n/r Api m 1: Fosfolipaza A2
  • Pszczoła (i217), rApi m 10: Ikarpina var.2
  • Dolichovespula (i25)
  • Jad klecanki rdzawo rożnej (i4)
  • Jad klecanki rdzawo rożnej (i210), rPol d 5: Antygen 5
Produkty spożywcze - Jaja i mleko
  • Białko jaja kurzego (f1)
  • Białko jaja kurzego (f233), nGal d 1: Owomukoid
  • Białko jaja kurzego (f232), nGal d 2: Owoalbumina
  • Białko jaja kurzego (f323), nGal d 3: Owotransferyna
  • Białko jaja kurzego (k208), nGal d 4: Lizozym C
  • Żółtko jaja kurzego (f75)
  • Żółtko jaja kurzego (f510), nGal d 5: Albumina surowicza
  • Mleko wielbłądzie (f506)
  • Mleko krowie (f2)
  • Mleko krowie (f76), nBos d 4: a-Lactalbumin
  • Mleko krowie (f77), nBos d 5: b-Lactalbumin
  • Mleko krowie (f78), nBos d 8: Kazeina
  • Mleko owcze (f325)
  • Mleko końskie (f286)
  • Mleko kozie (f300)
Produkty spożywcze - Mięso
  • Świerszcz domowy (f526)
  • Mięso kurze (f83)
  • Mięso królicze (f213)
  • Baranina (f88)
  • Mącznik młynarek (f527)
  • Konina (f321)
  • Wołowina (f27)
  • Wołowina (e204), nBos d 6: Albumina surowicza
  • Wieprzowina (f26)
  • Wieprzowina (f530), rSus d1: Albumina surowicza
  • Mięso indycze (f284)
  • Szarańcza wędrowna (f553)
Produkty spożywcze - Ryby i owoce morza
  • Anisakis simplex (p10), rAni s 1: Inhibitor proteazy serynowej typu Kunitz
  • Anisakis simplex (p11), rAni s 3: Tropomiozyna
  • Ostryga (f290)
  • Krewetka tygrysia (f517), nPen m 1: Tropomiozyna
  • Krewetka tygrysia (f545), nPen m 2: Kinaza ariginowa
  • Krewetka tygrysia (f552), nPen m 3
  • Krewetka tygrysia (f524), rPen m 4
  • Dorsz (f3)
  • Dorsz (f509), nGad m 1: Beta-perwalbumina
  • Dorsz (f805), nGad m 2+3: Aldolaza
  • Krewetka północna (Pandalus borealis) (f515)
  • Śledź (f205)
  • Śledź (f525), rClu h 1: Beta-perwalbumina
  • Homar (f80)
  • Przegrzebek (f338)
  • Karp (f355), rCyp c 1: Beta-perwalbumina
  • Krab (f23)
  • Łosoś (f41)
  • Łosoś (f534), rSal s 1: Beta-perwalbumina
  • Makrels (f206)
  • Makrels (f551), rSco s1: Beta-perwalbumina
  • Omułek (f37)
  • Raja clavata (f535)
  • Raja clavata (f536), rRaj c Parvalbumin: Alfa-Parwalbumina
  • Garnela pospolita (Crangon crangon) (f529), rCra c 6: Troponin C
  • Miecznik (f537), rXip g 1: Beta-perwalbumina
  • Krewetka (f24)
  • Tuńczyk (f40)
  • Tuńczyk (f538): Beta-perwalbumina
  • Kalmary (f258)
  • Małż (f207)
Produkty spozywcze - Produkty zbozowe, ziarna
  • Kozieradka pospolita (f305)
  • Gryka (f11)
  • Gryka (f508), nFag e 2: Albumina 2S
  • Orkisz (f124)
  • Jęczmień (f6)
  • Owies (f7)
  • Proso (f55)
  • Pestki dyni (f226)
  • Nasiona łubinu (f335)
  • Kukurydza (f8)
  • Kukurydza (f523), rZea m 14: nsLTP
  • Mak (f224)
  • Mak (f516), nPap s 2S Albumin: Albumina 2S
  • Komosa ryzowa (f347)
  • Ryz (f9)
  • Pyłek zyta (f5)
  • Sezam (f10)
  • Sezam (f518), nSes i 1: Albumina 2S
  • Nasiona słonecznika (k84)
  • Pszenica (f542), rTri a 14: nsLTP
  • Pszenica (f543), rTri a 19: Omega-5-Gliadin
  • Pszenica (f544), nTri a aA_TI: Inhibitor amylazy i trypsyny
Produkty spozywcze - Przyprawy
  • Anyż (f271)
  • Kminek (f265)
  • Oregano (f283)
  • Papryka (f218)
  • Pietruszka (f86)
  • Gorczyca (f89)
  • Gorczyca (f519), nSin a 1: Albumina 2S
Produkty spożywcze - Produkty strączkowe, orzechy
  • Nerkowiec (f202)
  • Nerkowiec (f550), rAna o 2: Globulina 11S
  • Nerkowiec (f443), rAna o 3: Albumina 2S
  • Groch (f12)
  • Orzech ziemny (f422), nAra h 1: Globulina 7/8S
  • Orzech ziemny (f423), rAra h 2: Albumina 2S
  • Orzech ziemny (f424), rAra h 3: Globulina 11S
  • Orzech ziemny (f447), nAra h 6: Albumina 2S
  • Orzech ziemny (f352), rAra h 8: PR-10
  • Orzech ziemny (f427), rAra h 9: nsLTP
  • Orzech ziemny (f803), rAra h 15: Oleozyna
  • Fasola zielona (f315)
  • Orzech laskowy (f428), rCor a 1.0401: PR-10
  • Orzech laskowy (f425), rCor a 8: nsLTP
  • Orzech laskowy (f440), nCor a 9: Globulina 11S
  • Orzech laskowy (f522), nCor a 11: Globulina 7/8S
  • Orzech laskowy (f439), nCor 14: Albumina 2S
  • Ciecierzyca (f309)
  • Soczewica (f235)
  • Makadamia (f345)
  • Makadamia (f513), nMac i: Albumina 2S
  • Migdał (f20)
  • Orzech brazylijski (f18)
  • Orzech brazylijski (f354), n Ber e 1: Albumina 2S
  • Orzesznik pekanowy (f201)
  • Pistacja (f531), rPis v 1: Albumina 2S
  • Pistacja (f532), rPis v 2: Globulina 11S
  • Pistacja (f533), rPis v 3: Globulina 7/8S
  • Soja (f353), rGly m 4: PR-10
  • Soja (f431), rGly m 5: Globulina 7/8S
  • Soja (f432), nGly m 6: Globulina 11S
  • Soja (f511), nGly m 8: Albumina 2S
  • Orzech włoski (f441), nJug r 1: Albumina 2S
  • Orzech włoski (f512), nJug r 2: Globulina 7/8S
  • Orzech włoski (f539), nJug r 3: nsLTP
  • Orzech włoski (f540), nJug r 4: Globulina 11S
  • Orzech włoski (f541), nJug r 6: Globulina 7/8S
Produkty spożywcze - Warzywa
  • Awokado (f96)
  • Marchew (f31)
  • Marchew (f507), rDau c 1: PR-10
  • Ziemniak (f35)
  • Czosnek (f47)
  • Seler (f417), rApi g 1: PR-10
  • Seler (f504), rApi g 2: nsLTP
  • Seler (f505), rApi g 6: nsLTP
  • Pomidor (f25)
  • Pomidor (f520), nSola l 6: nsLTP
  • Cebula (f48)
Produkty spożywcze - Owoce
  • Jabłko (f434), rMal d 1: PR-10
  • Jabłko (f514), nMal d 2: TLP
  • Jabłko (f435), rMal d 3: nsLTP
  • Banan (f92)
  • Gruszka (f94)
  • Truskawka (f44), rFra a 1 + rFra a 3: Pro-10 +LTP
  • Figa (f328)
  • Borówka czarna (f288)
  • Wiśnia (f242)
  • Kiwi (f500), nAct d 1: Proteaza cysteinowa
  • Kiwi (f501), nAct d 2: TLP
  • Kiwi (f502), nAct d 5
  • Kiwi (f503), nAct d 10: nsLTP
  • Mango (f91)
  • Melon (f528), rCuc m 2: Profilina
  • Pomarańcza (f33)
  • Papaja (f293)
  • Brzoskwinia (f420), r Pru p 3: nsLTP
  • Winogrono (f521), nVit v 1: nsLTP
Produkty spożywcze - Inne
  • Drożdże piekarnicze (f45)
Inne
  • Ficus benjamina (k81)
  • Lateks (k215), r Hev b 1
  • Lateks (k217), r Hev b 3
  • Lateks (k218), r Hev b 5
  • Lateks (k220), r Hev b 6 02
  • Lateks (k221), r Hev b 8: Profilina
  • Lateks (k224), r Hev b 11
  • Kleszcz gołebi (o100), rArg r 1: Lipokalina
CCD - CCD
  • Homolog ludzkiej laktoferyny (o214), rHom s
  • LF: CCD

Reakcje alergiczne są nieprawidłowymi reakcjami układu odpornościowego, który rozpoznaje niegroźne substancje jako zagrażające organizmowi. Są one wywoływane przez przeciwciała należące do klasy IgE immunoglobulin. Po ekspozycji na specyficzne alergeny, uwolnienie histaminy i innych mediatorów za pośrednictwem IgE z komórek tucznych i bazofilów powoduje objawy kliniczne, takie jak astma, alergiczny nieżyt nosa i spojówek, wyprysk atopowy i objawy żołądkowo-jelitowe.

Diagnostyka molekularna alergii jest metodą rekomendowaną przez Polskie Towarzystwo Alergologiczne oraz towarzystwa europejskie i amerykańskie.

Diagnostyka komponentowa jest pomocna w identyfikacji nadwrażliwości na pokarm oraz przewidywaniu ryzyka anafilaksji u indywidualnego pacjenta. Pozwala stworzyć indywidualny profil alergiczny, w tym reakcji krzyżowych. Test Alex pozwala:

  • na stworzenie indywidualnego profilu uczuleniowego;
  • w alergii wziewnej pomaga dobrać właściwą immunoterapię;
  • w alergii pokarmowej służy ocenie ryzyka anafilaksji;
  • w alergii na lateks pomaga poprawnie zidentyfikować prawdziwie uczulonych pacjentów, którzy potrzebują eliminacji kontaktu z lateksem;
  • w alergii na jad owadów błonkoskrzydłych jest niezwykle pomocna w doborze właściwej immunoterapii swoistej w rozróżnieniu nadwrażliwości na jad pomiędzy np. pszczołą miodną a osą.

Wynik badania musi być skonsultowany z lekarzem. Nie należy samodzielnie interpretować wyników badania diagnostycznego w kierunku chorób alergicznych.

Szczegóły badania
Ważne informacje