Dieta bezglutenowa

Gluten to nazwa białek występujących w wielu produktach zbożowych. Ostatnio jest często stosowany jako dodatek do licznych produktów spożywczych. Wszystko przez jego właściwości dotyczące wzmacniania smaku i aromatu. U niektórych osób  spożywanie produktów zawierających gluten wywołuje wiele problemów zdrowotnych.

dieta bezglutenowa
Spis treści:

  1. Przyczyny nietolerancji glutenu
  2. Objawy nietolerancji glutenu
  3. Czym jest dieta bezglutenowa?
  4. Dieta bezglutenowa dla każdego?

Przyczyny nietolerancji glutenu

Przyczyny w zasadzie są trzy: alergia na gluten, celiakia lub nietolerancja glutenu o innym niż wymienione podłożu. W zależności od rodzaju przyczyny, wskazuje się na różne objawy, jednak do najbardziej charakterystycznych i powszechnych należą te, które związane są z układem pokarmowym.

Objawy nietolerancji glutenu

Przy objawach nietolerancji glutenu wyróżnia się:

  • wymioty, 
  • biegunka 
  • bóle brzucha. 

Bez względu na przyczynę występowania problemów z tolerancją glutenu, sposobem na poradzenie sobie z nimi jest eliminacja glutenu z diety. Wydawać się może, że jest to zadanie trudne, jednak z pomocą przychodzi tzw. dieta bezglutenowa.

Czym jest dieta bezglutenowa?

Dieta bezglutenowa zakłada, że wśród spożywanych przez pacjenta pokarmów nie będzie tych, które zawierają zboża glutenowe, ale także ich pochodne. Zboża glutenowe oraz produkty pochodne są dla organizmu doskonałym źródłem węglowodanów. Eliminację glutenu należy przeprowadzać w taki sposób, aby nie pozbawiać organizmu potrzebnych dla prawidłowego funkcjonowania składników.

Podstawowym założeniem w diecie bezglutenowej jest zamiana pewnych produktów bogatych w gluten w ich bezglutenowe odpowiedniki (często opatrzone znakiem przekreślonego kłosa).

Wśród najpopularniejszych produktów bezglutenowych pochodzenia naturalnego znajdują się:

  • kukurydza, 
  • ryż, 
  • gryka, 
  • proso, z którego robi się kaszę jaglaną,
  • ziemniaki. 

Dieta bezglutenowa uwzględnia także inne grupy produktów, w których gluten nie występuje naturalnie. Konieczność przejścia na dietę bezglutenową nie wyklucza wielu produktów,

Produkty bez glutenu:

  • warzywa oraz owoce, 
  • orzechy, 
  • nabiał, 
  • jaja, 
  • mięso, 
  • ryby, 
  • owoce morza, 
  • tłuszcze,
  • przyprawy.

Dieta bezglutenowa dla każdego?

Osoby, u których stwierdzone zostały problemy z nietolerancją glutenu, bez względu na to czy ich przyczyną jest alergia, celiakia czy żadna z nich, muszą mieć świadomość, że tylko zastosowanie odpowiedniej i zbilansowanej diety pozwoli na zmniejszenie występujących objawów niepożądanych oraz dolegliwości dodatkowych. W związku z tym niezaprzeczalny jest fakt, że u osób, u których zdiagnozowano problem z przyswajaniem glutenu, należy zastosować odpowiednią dietę. Oczywiście skonsultowaną z lekarzem prowadzącym bądź dietetykiem.

Nie ma przesłanek do tego, aby twierdzić, że dieta bezglutenowa doskonale sprawdzi się jako sposób odżywiania również u osób zdrowych. Gdy decydujemy się na rozpoczęcie diety bezglutenowej, musimy zachować szczególną ostrożność, ponieważ nieumiejętny dobór składników odżywczych może doprowadzić do anemii, niedoborów żywieniowych czy nawet przybierania na wadze.