Poziom cukru - czyli najważniejsze informacje o cukrzycy

Choroba metaboliczna, jaką jest cukrzyca, związana jest z nieprawidłową przemianą węglowodanów (cukrów) w organizmie człowieka. W regulacji gospodarki węglowodanowej bierze udział insulina – hormon wydzielany przez trzustkę zdrowego człowieka. Gdy trzustka nie produkuje odpowiedniej ilości insuliny, lub insulina nie odpowiednio wykorzystywana, we krwi wzrasta stężenie glukozy – cukru prostego powstałego w wyniku trawienia węglowodanów. Insulina ułatwia przenikanie glukozy do komórek organizmu.

poziom cukru

Spis treści:
  1. Niski poziom cukru objawy
  2. Diagnostyka przy cukrzycy
  3. Prawidłowy poziom cukru
  4. Dieta dla cukrzyków

Niski poziom cukru objawy

Niski poziom cukru we krwi przy cukrzycy daje objawy bardzo ogólne, jak:

  • uczucie zmęczenia, 
  • osłabienie, 
  • dużą senność, 
  • problemy z koncentracją.

Ale również objawy cukrzycy są bardzo charakterystyczne dla tej choroby. W wywiadzie wstępnym pacjenci często zgłaszają problemy związane ze wzmożonym pragnieniem.

Mimo zwiększonego apetytu, u niektórych osób odnotowuje się spadek masy ciała. Przyjmowanie dużej ilości płynów wiąże się z kolei z częstym oddawaniem moczu. Często obserwowane są także problemy z infekcjami układu moczowego.

Diagnostyka przy cukrzycy

Diagnostyka cukrzycy opiera  się w pierwszej kolejności na przeprowadzeniu wywiadu z pacjentem. Na podstawie objawów zgłaszanych przez pacjenta, lekarz podejmuje decyzję o skierowaniu na badania diagnostyczne. W przypadku podejrzenia zachorowania na cukrzycę, przeprowadzane jest badanie glukozy we krwi. 

Stężenie glukozy we krwi powinno mieścić się w przyjętych normach, a jego obniżenie (hipoglikemia) lub podwyższenie (hiperglikemia) może być groźne dla zdrowia i życia człowieka.

Zbadaj glukozę  we krwi - wybierz badanie już teraz!

Prawidłowy poziom cukru

Aby przy cukrzycy poziom cukru był odpowiedni najważniejsza jest świadomość pacjenta związana z chorobą oraz tego, jaki wpływ na przebieg i rozwój choroby mają dieta i aktywność fizyczna. Kluczem skuteczności leczenia jest dieta. Dzięki odpowiednio dobranym produktom, cukier we krwi można utrzymać na stabilnym poziomie.

Znaczenie diety jest kluczowe, dlatego też jeżeli w wyniku przeprowadzonych badań lekarz stwierdził u pacjenta cukrzycę, to pacjent kierowany jest do poradni diabetologicznej. Tam, lekarz specjalista nie tylko pomoże określić kwestie związane z dietą i odpowiednim wysiłkiem fizycznym, lecz także zaplanuje proces leczenia.

Leczenie cukrzycy zależne jest od tego, jaki typ choroby został zdiagnozowany u danego pacjenta. Sprawdź także co może być przyczyną cukrzycy.

Leczenie cukrzycy typu I

Podstawą leczenia cukrzycy typu I jest przyjmowanie insuliny. Wielkość dawki uzależniona jest od indywidualnego stanu pacjenta. Insulina podawana jest albo z wykorzystaniem pompy insulinowej, bądź pena (automatycznego wstrzykiwacza) – za pomocą którego odpowiednia dawka wstrzykiwana jest domięśniowo.

U pacjentów cierpiących na cukrzycę typu I bardzo ważna jest dieta, podstawą której są regularne posiłki, o zbliżonej kaloryczności. Uzupełnieniem procesu leczenia jest także odpowiedni wysiłek fizyczny.

Leczenie cukrzycy typu II

Leczenie cukrzycy, w związku z faktem, że u podstaw zachorowań leży zazwyczaj nieprawidłowy styl życia, związany między innymi z niewłaściwym odżywianiem bądź zbyt małą aktywnością fizyczną, w pierwszej kolejności polega na zmianie stylu życia pacjenta.

Podstawą jest bezwzględna zmiana nawyków żywieniowych. Dieta musi być odpowiednio zbilansowana tak, aby dostarczać organizmowi wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Bardzo ważne jest regularne spożywanie posiłków oraz taki dobór produktów, by każdy posiłek charakteryzował się podobnym poziomem kaloryczności. Uzupełnieniem jest farmakoterapia.

Jeżeli jednak zmiany nawyków żywieniowych w połączeniu z leczeniem nie przynoszą odpowiednich efektów, a cukier we krwi pozostaje nadal na wysokim poziomie, wówczas podejmowana jest decyzja o wprowadzeniu insulinoterapii.

Dieta dla cukrzyków

Podstawą jest regularność spożywania posiłków oraz ich zbilansowany charakter. Osobom chorującym na cukrzycę często poleca się skorzystanie z konsultacji z dietetykiem bądź diabetologiem, którzy pomogą w dobraniu odpowiedniej diety, a także wskażą podstawowe założenia dietetyczne.

Dieta dla cukrzyków jest zazwyczaj bardzo różnorodna. Wbrew pozorom chorzy na cukrzycę mogą spożywać wiele produktów, ważne, by zachować umiar i odpowiedni bilans energetyczny.

Wśród produktów mięsnych, które polecane są cukrzykom wymienia się:

  • mięso drobiowe bez skóry, 
  • cielęcinę, 
  • chudą wołowinę,
  • ryby - zarówno gotowane, pieczone, jak i grillowane,
  • mleko o zawartości 2% tłuszczu,
  • jogurty, 
  • biały ser (chudy oraz półtłusty), 
  • kefiry, 
  • maślanki. 

W kwestii pieczywa wskazuje się, że najlepiej byłoby ograniczyć się do ciemnego pieczywa z pełnego przemiału. Korzystne jest także urozmaicanie diety kaszami gruboziarnistymi, takimi jak kasza gryczana albo pęczak, a także ryżem brązowym, makaronem pełnoziarnistym czy płatkami owsianymi górskimi. Z tłuszczów najlepiej pozostać przy oleju lnianym i rzepakowym, a także oliwie z oliwek. Duże znaczenie mają także świeże warzywa oraz rośliny strączkowe.

dieta dla cukrzyka

MediStore.com.pl Artykuły o zdrowiu Poziom cukru | Cukier we krwi | MediStore